تیر برق بتنی در یک تعریف کلی بهعنوان یک ستون نگهدارنده برای خطوط انتقال هوایی، کابل برقی، فیبر نوری و تجهیزات مرتبط شناخته میشود. این تجهیزات مرتبط هم میتوانند شامل ترانسفورماتورها و چراغهای خیابانی باشند. به همین راحتی، این تیرهای بتنی یک پایه مهم و ضرروی برای رساندن برق به مناطق مختلف هستند که کیفیت ساخت و ویژگیهای آنها بسیار مهم است. نکته مهم دیگر درباره تیرهای برقی باید به آن توجه کرد، کاربرد آنهاست.
از ویژگی های تیر های بتنی شرکت نیک تابان میتوان به عمل آوری و کیورینگ با بخار و حوضچه های آب روکش عایق جهت افزایش طول عمر تیر اشاره کرد. همچنین لازم به ذکر است طراحی و ساخت این تیر ها مطابق با آیین نامه وزارت نیرو می باشد. جهت اطلاع از شرایط ارسال و قیمت روز تیر برق بتنی میتوانید با واحد پشتیبانی در تماس باشید.
تیرهای بتنی همانطور که از نام آنها پیداست، پایههای سیمانی هستند که میلگردها و سیمهای فولادی اسکلت اولیه آنها را تشکیل میدهد. این اسکلت اولیه درون قالب مشخصی قرار گرفته و سپس با ریختن بتن، جهت بالا بردن مقاومت هر چه بیشتر آنها، اسکلت را میپوشانند. به طور معمول شکل این تیرهای بتنی اچ شکل یا چهارگوش است. بتن مصلح اصطلاح دیگری است که برای این بتنها به کار میبرند، درواقع دو ماده آرماتور و بتن که نقش مهمی در ایجاد نیروی مقاوم پایه دارند باعث شده تا این بتن را به نام بتن مسلح هم بشناسند.
ابعاد تیر برق بتنی
نیک تابان دز تیرهای بتنی چهارگوش خود را در ابعاد زیر تولید میکند:
- تیر برق بتنی ۱۵ متری
- تیر برق بتنی ۱۲ متری
- تیر برق بتنی ۹ متری
تمام مراحل طراحی و ساخت این تیرهای بتنی مطابق با آییننامه وزارت نیرو و استانداردهای تعریف شده آن وزارت است. حتی پس از تولید تیرهای بتنی، با حضور مسئولان و کارشناسان فنی وزارت نیرو کارایی و عملکرد تیرهای بتنی نیک تابان بررسی و تأیید میشود.
یکی از مهمترین چیزهایی که باعث شده تا عملکرد و روش ساخت تیرهای برق بتنی نیک تابان دز مورد تأیید وزارت نیرو باشد، عملآوری و کیورینگ تیرها است. کیورینگ تمام این تیرهای بتنی با کمک بخار و حوضچههای آب انجام میشود. مقاومت اسمی تیر برق بتنی نیک تابان ۴۰۰، ۶۰۰ و ۸۰۰ است.
لیست موجودی تیرهای برق بتنی ۹، ۱۲ و ۱۵ متری
مشخصات تیر بتنی |
تیر بتنی ۹ متری با مقاومت ۴۰۰ |
تیر بتنی ۹ متری با مقاومت ۶۰۰ |
تیر بتنی ۹ متری با مقاومت ۸۰۰ |
تیر بتنی ۱۲ متری با مقاومت ۴۰۰ |
تیر بتنی ۱۲ متری با مقاومت ۶۰۰ |
تیر بتنی ۱۲ متری با مقاومت ۸۰۰ |
تیر بتنی ۱۵ متری با مقاومت ۴۰۰ |
تیر بتنی ۱۵ متری با مقاومت ۶۰۰ |
تیر بتنی ۱۵ متری با مقاومت ۸۰۰ |
تیر بتنی ۱۵ متری با مقاومت ۱۲۰۰ |
مشخصات فنی تیر برق بتنی
تیر برق بتنی در کارخانه نیک تابان دز بر اساس دستورالعمل تعیین الزامات، معیارهای فنی و آزمون های پایه های بتنی مسلح ابلاغی شرکت توانیر وزارت نیرو در ارتفاع های:
تیر برق ۹ متری
تیر برق بتنی ۱۲ متری
و تیر برق بتنی ۱۵ متری تولید و در رده های مقاومتی ۴۰۰ ، ۶۰۰ ، ۸۰۰ و ۱۲۰۰ کیلوگرم نیرو ( kgf )، با بتن عیار ۴۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب تولید می شود.
وزن تیر برق بتنی
وزن کل/ kg | ابعاد / مقاومت مشخصه تیر |
۱۷۲۰ | تیر ۱۲ متری _ مقاومت ۴۰۰ |
۲۲۴۰ | تیر ۱۲ متری _ مقاومت ۶۰۰ |
۳۰۶۰ | تیر ۱۲ متری _ مقاومت ۸۰۰ |
مزایای استفاده از تیر بتنی چهارگوش
همانطور که تیرهای بتنی برق امروز یکی از پرمصرفترین انواع تیرها هستند، مزایا و ویژگیهایی دارند که استفاده ی آنها را بسیار کاربردی و بصرفه کرده است. از جمله مهمترین مزایای این تیر برقها شامل موارد زیر است:
- مقاومت در مقابل آفت زدگی (پایه های بتنی ضد آفت هستند: پایههای چوبی در برابر خطرات طبیعی آسیب پذیر هستند. یکی از مخاطرات هجوم آفات است. از موریانه گرفته تا سوسک میتواند برای پایههای چوبی مشکل ساز باشند.
- مقاوم در برابر آتش سوزی
- کاهش احتمال سقوط به دلیل داشتن پله
- بستن راحتتر اتصالات و پایه ترانس نسبت به تیر چوبی و فلزی
- مقاوم در برابر نور خورشید
- زیبایی ظاهری و صاف و سیقل بودن سطح تیر
- استحکام مکانیکی (مقاومت در برابر خطرات طبیعی)
- مقاوم در برابر خوردگی با استفاده از پوشش
- مقاومت بیشتر نسبت به تیر های مشابه چوبی بتنی مشبک توخالی و فلزی
- سطح مقطح بیشتر برای نصب جهت استقامت بیشتر در برابر طوفان و خطرات طبیعی
- برای دسترسی به تجهیزات نصب شده در سر تیرهای بتنی و امکان بالا رفتن راحت سیمبانان بدون استفاده از بالابر یا نردبان روی تیرها محل هایی به عنوان پلکان به چشم میخورد. این پلهها چه بصورت دائمی روی پایهها وجود داشته باشند و چه بصورت موقتی ایجاد شوند امکان بالا رفتن به این گونه تیرها را فراهم خواهند نمود
استاندارد تیر برق بتنی
وزن و ابعاد تیر برقهای بتنی در هر کشور بر اساس قوانین و شرایط جغرافیایی آن سرزمین تعیین میشود. به همین دلیل یک تیر برق استاندارد و مناسب بایستی تمام کنترلهای لازم را از زمان طراحی و تولید تا زمان آزمایش اولیه از سر بگذراند و کاربردی بودن آن اثبات شود. وزن و ابعاد تیرها هم میتواند روی قیمت هر تیر برق بتنی اثرگذار باشد.
هزینه تیر برقها بر اساس کیفیت، شرکت سازنده و مواد آنها متفاوت است. نیک تابان تلاش کرده است تا مثل همه محصولاتی که تولید میکند بهترین و باکیفیتترین مواد را برای محصول خود به کار بگیرد. اگر میخواهید هزینه و قیمتی که برای مصالح و محصولات مختلف از جمله تیر برق بتنی خرج میکنید، ارزش خرید داشته باشد و از سلامت و استاندارد بودن آنها مطمئن شوید، خرید را از مرجعی مطمئن انجام دهید تا مطمئن باشید میتوانید روی قدرت و مقاومت تیر حساب کنید.
انواع تیر برق
تیرهای برق برای خطوط توزیع انتقال هوایی مورد استفاده قرار میگیرند و انواع مختلفی دارند. در این بخش انواع تیر برق را به شما معرفی خواهیم کرد.
۱_ تیر برق بتنی
این پایههای سیمانی از آرماتور و بتن ساخته میشوند. به این صورت که تعدادی میلگرد به وسیله سیمهای فولادی به یکدیگر متصل میشوند و به شکل اسکلت فولادی در میآید. سپس در قالبی که به شکل تیر برق ساخته شده، قرار میگیرند. پس از آن بتن در قالب ریخته میشود و بعد از خشک شدن، تیر برق بتنی ساخته میشود. مقطع تیرهای بتنی معمولا به شکل H یا چهار گوش است و به دلیل داشتن میلگرد و بتن در ساختار خود از مقاومت بالایی برخوردار هستند.
۲_ تیر برق چوبی
در گذشته از این تیرهای چراغ برق، بهطور گسترده برای خطوط انتقال و توزیع برق و تلفن مورد استفاده قرار میگرفت. اما امروزه، انواع تیر برق بتنی، جایگزین این تیرهای چوبی شدهاند و تنها در جاهایی که شرایط برای نصب تیرهای بتنی فراهم نیست، از این تیرها استفاده میشود. نوع چوب و ابعاد این تیر برقها باید بر اساس استانداردهای مشخصی باشد.
۳_ تیر برق فلزی
یکی دیگر از انواع تیر برق، نوع فلزی آن است. از تیر برقهای فلزی برای مسیرهای احداث خطوط هوایی که امکان حمل پایههای سنگین وجود ندارد و لازم پایهها از چند تکه ساخته شوند، استفاده میشود. همچنین برای خطوط انتقال و توزیعی که نیازمند تیر برقهایی با مقاومت و پایداری بالا هستند، تیر برق فلزی یک گزینه ایدهآل است. از سوی دیگربه دلیل قابلیت شکلپذیری فلز و تبدیل آن به سازههای زیبا، تیر برقهای فلزی برای روشنایی خیابانها و معابر شهری مورد استفاده قرار میگیرند.
قوانین نصب تیر برق بتنی
تیرهای بتنی که برای استفاده در شبکه توزیع برق استفاده می شود، باید طبق دستورالعمل و قوانین مشخصی نصب شود. از این رو در ادامه به بررسی این قوانین و دستورالعمل ها پرداخته ایم.
- وقتی با جرثقیل تیرها برداشته می شود، زنجیر یا قلاب آن باید به دور مرکز ثقل آن بسته شود.
- وقتی پایه های بتنی جابجا می شود، باید از یک شاهین یا حائل برزنتی برای این کار استفاده شود.
- تیر پس از قرار داده شدن در گودال، باید به وسیله تراز یا شاقول به شکل عمود تنظیم شود.
- تیر بتنی که در گودال حفر شده قرار داده می شود باید در مرکز آن، کار گذاشته شود و پیرامون تیر با سنگ های درشت پر شود.
- پس از تراز کردن و ریختن لاشه ها و سنگ های درشت، باید به وسیله دیلم، لایه های آن ها کوبیده شود. این کار باید تا وقتی ادامه یابد که تیر بتنی کاملا در جای خود بایستد. تا این لحظه نباید جرثقیل تیر را رها کند.
- بتنی که برای پوشاندن لایه های سنگ در اطراف تیر ریخته می شود باید بلافاصله تا حداکثر یک ساعت پس از تهیه، مورد استفاده قرار گیرد. پس از این زمان استفاده از بتن به هیچ وجه قابل قبول نیست.
- بتن مورد استفاده باید با دستگاه مخلوطکن بتن تهیه شود.
- بتن مورد استفاده برای پوشش دادن لایه ها و شکاف های اطراف تیر باید کارایی مطلوب داشته باشد تا به خوبی فضای بین آن ها را پر کند.
- در هوای خیلی سرد حداقل دمای بتن برای بتن ریزی باید ۴ درجه سانتی گراد باشد. بنابراین نباید دمای بتن کمتر از این میزان باشد.
- پایه تیر پس از پر شدن گودال باید به شکل شیب دار ایجاد شود. در این صورت آب باران قادر به شستن پایه تیر نمی شود.
- عیار سیمان بتن مورد استفاده در تیرهایی که نگهدارنده ترانسفورماتور هستند، باید ۳۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب باشد.
نیک تابان دز ، تولید کننده قطعات پیش ساخته بتنی